recente berichten
Cheetamoeder roept ontsnapte welpen terug
Twee cheetahjongen die uit een dierentuin bij het Oostenrijkse Salzburg waren ontsnapt, zijn binnen een dag teruggekeerd naar hun hok omdat ze reageerden op de onmiskenbare roep van hun moeder. De dieren grepen de vrijheid, waarschijnlijk nadat een stel baldadige jongeren de deur van hun hok had opengezet. De politie ontdekte de loslopende cheetawelpen niet veel later en alarmeerde de dierentuin. Net voordat een plan werd uitgevoerd om de dieren te verdoven, reageerden de jonkies op hun zorgzame moeder die de jachtluipaardjes met luid geroep naar huis dirigeerde. Volgens de zoo waren de dieren uiteindelijk blij dat ze weer thuis en met hun moeder herenigd waren.
Otter doodgereden in Friesland
Slecht nieuws van het Friese zoogdierfront: op de A6, in de buurt van Lemmer, is onlangs een otter doodgereden. Het is zeker niet het eerste slachtoffer in deze regio, terwijl ook in andere delen van Nederland waar de otter bezig is aan een redelijk succesvolle terugkeer zo nu en dan dieren sneuvelen. Auto’s vormen dan ook het grootste gevaar voor otters in het moderne Nederland. In tegenstelling tot bevers hebben otters namelijk vaak de neiging om lopend de oever te volgen. In plaats van onder een brug door te zwemmen, steken ze dus vaak te voet een weg-waterkruising over. Toch kun je deze knelpunten wel veiliger maken door onder bruggen loopplanken neer te leggen of tunnels (buisconstructies) te bouwen. Het zou jammer zijn als we te zuinig zijn met het aanleggen van dergelijke veilige oversteekplekken en het drukke verkeer een verdere opmars van een van Europa’s mooiste zoogdiersoorten in de weg zou staan.
Duizend soorten op een dag
Foto: zandhagedis (man), een typische Meinwegsoort
Morgen is het weer tijd voor de zogenaamde 1000-soortendag, een evenement met (inter)nationale allure dat dit jaar voor mij niet ver van huis plaatsvindt. De diverse biologen en soortspecialisten strijken morgen namelijk neer in Nationaal Park De Meinweg bij Herkenbosch, niet ver van mijn woonplaats Roermond. Tientallen boswachters, biologen en vrijwilligers struinen morgen door het Meinweggebied om alle natuur in kaart te brengen, van libellen tot vleermuizen en van planten tot paddenstoelen, alles komt aan bod. Grote kans dus dat je volop mannen en vrouwen met loepen, determinatieboekjes, kaarten, schepnetten en beschermende adderhandschoenen door de bossen of het struikgewas ziet lopen. Doel is om te laten zien hoe groot de biodiversiteit in een bepaald gebied is. Wat dat betreft zit het wel snor in het Meinweggebied. Binnen de grenzen van het park en in de directe omgeving ervan zijn al meer dan zesduizend soorten geregistreerd. Die soortenrijkdom heeft vooral te maken met de landschappelijke diversiteit die zo kenmerkend is voor het Meinweggebied, een natuurrijke lappendeken van bos, heide, beekdalen, poelen en verruigde akkers. De organisatie van de dag is in handen van EIS in samenwerking met het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, Staatsbosbeheer en waarneming.nl. Op de jaarlijkse 1000-soortendag worden vaak hele bijzondere soorten waargenomen. Zondag volgt de voorlopige eindstand van de meest diverse Nederlandse natuurtelling. Vorig jaar werd de 1000-soortendag gehouden in De Weerribben.
Nieuwe dinosaurussoort ontdekt
Prachtig nieuws uit de fascinerende wereld van de internationale paleontologie: Belgische wetenschappers hebben een nieuw soort dinosaurus ontdekt. Dat heeft het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bekendgemaakt. Twee Belgische paleontologen wisten in 2001 in Rusland dinosaurusbeenderen bloot te leggen die nog niet eerder beschreven waren. De nieuwe soort heeft de naam Kundurosaurus nagornyi meegekregen. De naam verwijst naar de vindplaats Kundur in het oosten van Rusland en naar de Russische geoloog Vladimir Nagorny, de man die de locatie als eerste ontdekte. De nieuwe soort is een zogeheten hadrosauriër of eendenbekdinosauriër. Het was een flinke planteneter die leefde aan het einde van het Krijt, vlak voor het uitsterven van de dinosauriërs als diergroep. Veel hadrosauriërs hebben een zeer opvallende kam op hun schedel, maar bij deze soort ontbreekt een dergelijk anatomisch ornament.
Baanbrekend antistroperijplan Centraal-Afrika
Afspraken
Centraal-Afrikaanse landen hebben afgesproken samen de welig tierende stroperij van olifanten en andere bedreigde diersoorten keihard aan te pakken. Het plan van aanpak, ondertekend door tien landen in de Centraal-Afrikaanse regio, moet een halt toeroepen aan de schrikbarende toename van stroperij en handel in bedreigde diersoorten. Nog niet eerder zijn zulke vergaande, grensoverschrijdende afspraken gemaakt tussen opsporings- douane- en politiediensten. De handhavingsdiensten zullen onder meer de gezamenlijke grenscontroles opvoeren.
Olifantenslachting
Door de explosief gestegen vraag uit Azië naar producten van olifanten, neushoorns en andere bedreigde dieren, neemt de stroperij in Afrika momenteel hand over hand toe. Ivoor wordt door georganiseerde criminele netwerken via diverse smokkelroutes over land, havens en vliegvelden naar Azië, voornamelijk Thailand en China gesmokkeld. WNF-directeur Johan van de Gronden onderschrijft dat er momenteel grote problemen zijn in het centrale deel van Afrika: “Alleen door intensieve samenwerking kunnen we het tij keren. Maar dit is pas de eerste stap. De internationale gemeenschap moet zich nu ook committeren, want een internationaal probleem vraagt om een internationale aanpak. Het is te hopen dat we afschuwelijke beelden zoals die van de grootschalige olifantenslachting eerder dit jaar in Kameroen niet meer zullen zien.”
Smokkelsyndicaten
Afgelopen vrijdag nog sprak de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Donald Kaberuka, zijn bezorgdheid uit over de groeiende stroperij en handel in producten van bedreigde diersoorten. De toename van het aantal inbeslagnames is volgens hem het bewijs dat er professionele smokkelsyndicaten achter de handel zitten. Met de illegale handel is jaarlijks maar liefst tussen de acht en tien miljard dollar gemoeid. In de strijd tegen smokkelaars heeft de overheid van Gabon aangekondigd eind deze maand de hele voorraad aan ivoor te zullen verbranden om zo te voorkomen dat het ‘witte goud’ op de zwarte markt terechtkomt.
Zeldzame reigertjes geboren in Beekse Bergen
In Safaripark Beekse Bergen zijn twee goliathreigers geboren. Dat is heel bijzonder, want er leven in totaal op de hele wereld maar dertig van deze reuzenreigers in gevangenschap. Goliathreigers doen hun naam alle eer aan, want ze kunnen een hoogte van wel 1.75 meter. bereiken Het zijn bovendien vrij mysterieuze dieren, zeker omdat niemand precies weet hoe oud ze eigenlijk precies kunnen worden. De ouders van de reigerbaby’s, Dave en Pokke, vormen een vruchtbaar stel. Vorig jaar kregen ze ook al twee kleintjes, maar die overleefden niet lang omdat de verzorgers niet wisten hoe ze met de dieren om moesten gaan. Dit jaar kregen ze achter elkaar nog twee nestjes. Omdat het met alle vier de babyreigers goed gaat, durft het Safaripark de nieuwe geboorte nu te vieren. Vóór deze jonkies was het bijna honderd jaar geleden dat er in Nederland goliathreigers werden geboren en grootgebracht. Het Amsterdamse Artis wist tussen 1912 en 1917 de laatste exemplaren te kweken. In het wild komen goliathreigers vooral voor in Afrika bezuiden Sahara.
Stagiair laat roofvogels en uilen verhongeren
Foto: Europese oehoe
Een twintigjarige stagiair heeft 115 zeldzame uilen en roofvogels van de honger laten sterven. Dit meldde het Algemeen Dagblad vandaag. Toen de stagiair de verzorging van de dieren niet aankon, heeft hij het nagelaten om hulp in te roepen. Dit kwam aan het licht tijdens een rechtszaak in Rotterdam. Bij het vogelfokbedrijf Falconiformes in Lansingerland zijn eerder vogels verdroogd en verhongerd aangetroffen. Het bedrijf is vorige maand tevens falliet verklaard. Tijdens de vakantie van de eigenaren lieten zij het bedrijf en de verzorging van de dieren over aan de twintigjarige stagiair. De stagiair moest ook andere stagiairs begeleiden. Het bleek dat hij dit niet aan kon. Uit eergevoel durfde hij de eigenaren niet te vertellen dat zijn werk hem uiteindelijk boven het hoofd groeide
Schip met walvis vaart Rotterdamse haven binnen
Foto: Havenbedrijf Rotterdam/RPA 15
Een containerschip dat vanochtend de Rotterdamse haven is binnengevaren, heeft ergens op z’n tocht naar Nederland een walvis aangevaren. Het dier werd ontdekt op de bulb, het bolvormige uitstekende deel van de boeg. Volgens de Rotterdamse haven gaat het om een walvis van zo’n twaalf meter lang. Om welke soort het gaat, is nog niet bekend. Op basis van de vrijgegeven foto denk ik persoonlijk dat het dier in kwestie een subadulte gewone vinvis is. Het dier is aangeboden aan NCB Naturalis. Dat bekijkt nog of het de walvis wil hebben voor onderzoek. Het schip van 210 meter lang heeft de walvis ergens tussen het Caribisch gebied en Rotterdam aangevaren en meegesleurd. In augustus vorig jaar voer ook al een containerschip de haven van Rotterdam binnen met op de voorsteven een dode walvis. Toen ging het om een gewone vinvis van ongeveer dertien meter.
Dinosauriërs beduidend lichter dan gedacht
Hoewel het nog steeds de grootste landdieren zijn die ooit op aarde hebben rondgelopen, is het gewicht van veel grote dinosauriërs volgens wetenschappers uit het Engelse Manchester lange tijd schromelijk overschat. Met behulp van een geavanceerde laser lukte het de paleontologen om precies te bepalen hoeveel huid er minimaal om het skelet moet om het af te dekken en hoe het volume in die minimale huid relateert aan het gewicht van de beesten. Ze analyseerden in totaal 14 grote zoogdieren, waaronder rendieren, ijsberen en olifanten. De proeven leidden tot het vinden van een betrouwbare gulden snede. Alle dieren wogen in kilogrammen ongeveer 21 procent meer dan het volume van de botten in de huid in liters. De gulden snede gebruikten ze vervolgens om het gewicht van een van de grootste dinosauriërs, de Brachiosaurus, te meten. Ze kwamen daarmee uit op 23 ton, een stuk minder dan 40 ton waar eerdere berekeningen vanuit gingen. Volgens de onderzoekers is de gulden snede op alle dinosauriërs toe te passen en zal het betekenen dat het gewicht van een heel aantal dinosauriërs naar beneden zal worden bijgesteld. De resultaten hebben implicaties voor het hele paleontologieveld. Veel fysische en mechanische eigenschappen van dinosauriërs zijn rechtstreeks gebaseerd op het gewicht en de grootte van dinosauriërs. Dankzij de nieuwe berekeningen zouden conventionele ideeën over het gedrag van de grote dieren wel eens drastisch op de schop kunnen gaan. Dat is het leuke aan paleontologie: het is een grotendeels speculatieve wetenschap die constant nieuwe inzichten oplevert en op het oog vaststaande theorieën met enige regelmaat uitdaagt of volledig onderuit haalt
Invasie giftige spinnen in India
Grote paniek in een Indiaas dorp: de gemeenschap zou in een relatief kort tijdsbestek zijn overspoeld door een leger giftige spinnen. Indiase media meldden maandag dat tientallen mensen met beten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Twee mensen zouden zijn overleden. “Aanvankelijk dachten we dat het een grap of een klassiek broodjeaapverhaal was, maar later zagen we zwermen van deze spinnen die mensen bijten”, aldus een dorpsoudste in de noordoostelijke staat Assam. De gesignaleerde spin zou behoren tot de vogelspinnen, maar wetenschappers tasten nog in het duister over de ware identiteit van de agressieve spinnen. De autoriteiten proberen de spinnen nu plaatselijk uit te roeien met behulp van pesticiden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb